Забранените дати за църковен брак през 2019

Скъпи младоженци,

Тези от вас, които плануват да сключат брак през 2019 година, вероятно вече мислят за подходяща дата. Ако държите да спазите всички традиции, включително и тази да утвърдите свещения си съюз пред Бог /в случай, че сте Християни/, то тази статия ще ви бъде доста полезна. Разбираме, че ще се наложи да се съобразите с доста подробности от личен характер. Отпуските на някои от най-близките роднини. Кога приятелите ви ще могат да се приберат от чужбина. Свободните дати на любимият ви оркестър … и т.н., и т.н. Доста от вас вероятно ще търсят незабравимата дата. Уникалната дата, която е съставена от еднакви цифри. Е, ще ви разочароваме! През 2019 няма чак такива впечатляващи дати, но би могло да се открият някои компромисни варианти.

Важно е да уточним, че тук ще коментираме само датите през уикендите. Те са най-желани и най-традиционно избирани за сватби. Но ако спазите Християнската традиция ще се наложи да се съобразите и с църковните норми. Ще е важно да знаете онези дни от календара на 2019 година, през които църковният брак е ЗАБРАНЕН.

Като начало да започнем с добрата новина! През месеците Май, Юли и Октомври такива НЯМА. Тогава ще ви е най-лесно да изберете дата, ако държите на церемонията в църквата.

През Януари и Февруари забранените дати са само две – 6 Януари /неделя/ и 2 Февруари /събота/. Това вероятно няма да е голям проблем. И без това малко хора избират да сключат брак в първите зимни месеци на годината.

През месец Март възможните дати са само 3, 9 и 10. На 11 Март започват Великденските пости. Те приключват на 28 Април и през този период не е добре да се разчита, че някой свещеник ще се съгласи да ви венчае против църковния канон. Не, че няма и изключения, но все пак …

Юни и Юли са най-предпочитаните месеци за сватбени церемонии. Както вече споменахме, Юли е на ваше разположение. През Юни, обаче, ще трябва да задраскате от възможните дати за сватба 15 /събота – Черешова задушница/ и 16 /неделя – Петдесетница/.

В началото на Август отделете време за почивка. Съберете слънчев загар за да не изглеждате като восъчни фигури на снимките. Или се отдайте на трескава подготовка за дългоочаквания ден. Защото на 3 и 4 /събота и неделя/ и на 10 и 11 /събота и неделя/ църквата надали ще ви венчае. От 1 до 14 Август е периода на така наречените Богородични пости.

Ако плановете ви клонят към Септември – не разчитайте на датите: 8 /неделя – Рождество Богородично/ и 14 /събота – Кръстовден/.

През Ноември ще можете да избирате само между три дати: 3 /неделя/, 9 /събота/ и 10 /неделя/. Периодът на зимните пости започва на 15 ноември и традиционно продължава до 24 декември. Датата 25 Декември /Рождество Христово/ също не е от подходящите за честването на каквито и да е други поводи, освен едноименния.

И както всяко правило и това си има изключения. Понякога и църковните служители правят някои компромиси. Но ще трябва да се договорите лично …

Надяваме се, че информацията е полезна в този синтезиран вид. Ако имате нужда от повече пояснения и подробности можете да разгледате ТОЗИ ЛИНК: Авторът на материала /г-н Митев/ се е постарал да осветли повече детайли по темата.

Избирайте умно! Не само датата, но и семейните си спътници! А ние от Сватбена агенция PARADISE ви пожелаваме ЩАСТЛИВ СЕМЕЕН ЖИВОТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *